Over mij

Ik ben geboren in 1973 in Bushehr, een 2000 jaar oud havenstadje in het zuiden van Iran. Iedereen uit ons grote en gezellige gezin was op een of andere manier verbonden met kunst of literatuur. Op jonge leeftijd hield ik al van poëzie. Mijn favoriete gedicht gaat over een ijdele pauw. De Perzische literatuur is rijk aan metaforen.

‘Men keek vol bewondering naar de vogel wanneer deze pronkte met zijn staartveren. Maar op een dag keek de pauw naar beneden. Zijn ogen vielen op zijn voeten. Arme pauw! Zijn voeten waren verre van mooi.’

De moraal van dit verhaal is dat iedereen op een of andere manier vast kan zitten in zijn of haar leven, op welke manier dan ook, ondanks dat alles je ogenschijnlijk voor de wind kan gaan. Het verhaal eindigt met de manier waarop de poëet zijn gebroken hart vergelijkt met de voeten van de pauw. Je kunt zo mooi zijn als een pauw, vol in het leven staan, worden bewonderd en toch lijden aan een gebroken hart.
Net als de pauw is de mens een vat vol tegenstrijdigheden. Je kunt sterk zijn, maar tegelijkertijd kwetsbaar, levendig en saai, eerlijk en oneerlijk, blij en verdrietig, dapper en angstig, een open boek en een vat vol mysterie, mooi en lelijk tegelijk zijn.
Dit besef heeft grotendeels mijn visie op het leven bepaald. Vanaf mijn veertiende vormde dit de basis van mijn fotografie.
Ik zoek altijd naar de verborgen waarheid. Wat ik vind kan heel verrassend zijn. Soms is het een andere werkelijkheid dan men verwacht of waar men op hoopt.
Door mensen te fotograferen kan ik hun verborgen gevoelens, verlangens en ervaringen vastleggen.
Emoties en reacties van mensen vormen de bron van mijn inspiratie, evenals de relatie tussen hun ervaringen, omgeving en gevoelens.

Ik verplaats mezelf in het verhaal van de ander, om vanuit zijn of haar perspectief naar de wereld te kijken.
Na het afronden van mijn studie heb ik als Elektronica ingenieur gewerkt. In 2000 ben ik naar Nederland geëmigreerd, mijn geliefde achterna en om de westerse cultuur te leren kennen. In 2005 heb ik na meer dan 15 jaar de fotografie weer opgepakt. Sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Ik fotograafeer met Leica camera’s.

Ik werk voor verschillende bedrijven, cultuur instellingen. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met artistiek projecten & reizen en mijn art collectie.

Welkom in mijn wereld!

Mona Alikhah