Shifting Shoot

 

 

“ Shifting Shoot ”

De kunst van het leven is groeien. Groeien als mens: nieuwe inzichten opdoen, uitdagingen overwinnen, mentaal sterker worden. 

Deze levenskunst, jouw oerkracht, leg ik vast in Shifting Shoot. Het is een kunstfoto die een nieuwe fase van je leven markeert; een beeld dat je voor altijd zal herinneren aan de metamorfose waar je nu middenin zit, of die je net hebt doorgemaakt.

Je kunt de Shifting Shoot het beste zien als een meditatie. Er zijn weinig woorden nodig, en geen aanwijzingen van mij. Op muziek richt je je op het diepste punt in jezelf, dat deel dat zich wil laten zien, de nieuwe versie van jou.

Veel mensen ervaren de shoot als therapeutisch. Vaak weet je niet precies wat je voelt en dus is het lastig om dat exact onder woorden te brengen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Tijdens de shoot weet jouw lichaam wat het moet doen, de essentie komt vanzelf naar buiten.

Mensen laten Shifting Shoot om twee redenen maken. Ten eerste kan het zijn dat je een bijzondere mijlpaal hebt. Bijvoorbeeld je 40ste verjaardag, je bruiloft of de geboorte van je kind. Ten tweede kan de aanleiding een gebeurtenis zijn. Denk aan het moment waarop je jezelf weer vindt na je echtscheiding, de power die je voelt na een coachtraject of de vrouwelijke energie die loskomt wanneer je de menopauze bereikt.

Wat maakt een Shifting Shoot kunst?

Mensen poseren op de foto’s. Het is doorgans een mooi beeld, maar dat diepe, waarachtige gevoel ontbreekt. Bij een Shifting Shoot is ‘een mooie foto’ helemaal het doel niet. Het doel is jouw essentie registeren. Dat vraagt iets van jou, namelijk dat je je helemaal openstelt. En het vraagt iets van mij, namelijk dat ik me ook helemaal openstel. 

Pas wanneer jij je helemaal op je gemak voelt en onze harten verbonden zijn, ontstaat de spark die we kunst noemen. Het is dat magische ogenblik. Dat ene beeld dat je niet onder woorden kan brengen, maar wel voelt. Die oogopslag waarvan je je jaren later, als je de foto weer ziet, nog herinnert wat je toen voelde. Samen maken we geen foto, maar boren we de levenskunst aan die via jou naar buiten komt.

Een Shifting Shoot is dus niet per se mooi, fijn of aantrekkelijk. Het is puur, eerlijk en misschien zelfs wel verwarrend of rauw. Over tien of twintig jaar zal de foto iets met je dóén wanneer je ernaar kijkt. Het laat jouw beweging (transformatie) zien en dat zal je dan nog ervaren.

 

Veel gestelde vragen:

Wie ben ik?
Ik ben Mona Alikhah, 49 jaar. Mijn roots liggen in Iran, maar ik woon al 20 jaar in Nederland. Mensen beschrijven mij als een warme persoonlijkheid, die snel een connectie met mensen maakt. 

In mijn leven heb ik veel meegemaakt. Zware dingen, zoals de veel te vroege dood van mijn broertje en een depressie waardoor ik een paar maanden thuis heb gezeten. Maar ook mooie dingen zoals moeder worden en de liefde van mijn jeugdvriendje met wie ik al 22 jaar ben getrouwd.
In mijn vrije werk draait het altijd om mensen. Wie zijn ze geworden en wie willen ze eigenlijk zijn? Mijn vrije werk is in binnen- en buitenland geëxposeerd en werd opgenomen in landelijke dagbladen.

Is een Shifting Shoot wel iets voor mij?

Een Shifting Shoot kan gemaakt worden van iedereen die een metamorfose ervaart en zich daar bewust van is. Een shifting, of metamorfose, kan natuurlijk alle kanten op gaan.

Overwinnen: Je kunt iets overwinnen, bijvoorbeeld een burn-out, depressie of de-realisatie.

Afscheid nemen: Je kunt ook liefdevol afscheid nemen van iets. Ik heb bijvoorbeeld meerdere vrouwen met zware haarverlies voor mijn camera gehad. Zij namen afscheid van hun oude vorm en omarmden het nieuwe.

Vieren: Het leven is een kostbaar geschenk. Het leven, je lichaam, je mentale groei, of gewoon puur en alleen jezelf vieren is iets wat enorm krachtig is.

De kern van elke Shifting Shoot is kracht en pracht. Zoals een rups een vlinder wordt, zo metamorfoseer jij ook. Misschien sta je aan de vooravond van een zware periode, of heb je net iets verschrikkelijks overwonnen waardoor jouw lichaam niet meer zo compleet of ongeschonden is als het was. Weet dan dat elke tegenslag in het leven mentale groei met zich meebrengt. Jij als mens bent krachtiger en machtiger geworden. Laat dat zien. Show your colours!

Hoe duur is een Shifting Shoot?
De Shifting Shoot  kost € 250,-. Maar ik heb goed nieuws voor je. Als je wilt deel nemen aan mijn fotoinstallatie in 2023, betaal je slechts € 100,-
Voor een transformatie fotoshoot op jouw locatie komen er reiskosten bij.

Waar vindt de Shifting Shoot plaats?
Je bent van harte welkom in mijn studio in Almere. Ik kan ook naar jou toe komen, dan betaal je wel reiskosten. Of bij de organisaties die de shoot voor hun groep boeken.

Hoe lang duurt een Shifting Shoot?
Voorafgaand aan de shoot hebben we een kennismakingsgesprek van ongeveer een kwartier. Dit kan telefonisch, via Zoom, Skype of Teams. Net wat jij fijn vindt. In het gesprek staat centraal waar jij nu staat in je leven, waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Kortom: wat jouw verhaal is en wat je wilt laten zien.

Vind je het moeilijk om precies onder woorden te brengen wat je ervaart?
Logisch. Ik hoef ook niet het naadje van de kous te weten. Je lichaam, je ogen, je bewegingen zullen hun verhaal zelf vertellen tijdens de shoot.
De Shifting Shoot duurt ongeveer anderhalf uur.

Mag ik iemand meenemen?

Als je het prettig vindt om iemand mee te nemen mag dat uiteraard, maar eigenlijk raad ik het je af. De shifting Shoot is te vergelijken met een treatment of meditatie. Je doet het honderd procent voor jezelf. In mijn ervaring lukt het mensen beter om zich te focussen op zichzelf wanneer ze alleen voor mijn camera staan. Zonder afleiding is er alle ruimte voor magie.

Ik zit in een nieuwe fase van mijn leven, maar weet niet zo goed hoe ik mijn transformatie onder woorden moet brengen. Is zo’n Shifting Shoot dan ook iets voor mij?Zeker! Het leven en onze gevoelens zijn vloeibaar. De ene dag kun je je vrolijk en sterk voelen, de volgende dag down en onzeker. Sterker nog, je kunt deze afwisseling ieder uur hebben. Ieder kwartier Woorden geven aan onze gevoelens en ontwikkeling is ontzettend moeilijk, vooral als je nog in een proces zit. Woorden leggen emoties vást. Terwijl je juist in transformatie (beweging) zit. Bijna niemand die aan een Shifting Shoot begint kan exact zeggen wat er door hem of haar heen gaat. Dat is ook het mooie. Wat we doen, is vastleggen wat je voelt. Zonder woorden. Zonder waardeoordeel. Zonder precies weten wie je nu bent en waar je naartoe gaat. Dat maakt het ook zo oprecht.

Kunnen we ook met z’n tweeën of met meerderen op de foto?

Natuurlijk kan dat. Als jullie samen een transformatie doorgaan, kan het verbindend, helend en bevestigend werken om dit te doen. Realiseer je wel dat transformatie altijd van binnenuit komt. Het is iets wat je alleen zélf kunt doen. In ons dagelijks leven zijn we heel veel bezig met anderen en delen we voortdurend onze gevoelens. Deze shoot is juist een moment waarop het helemaal draait om jóú. Je moet dus echt wel heel erg op elkaar ingetuned zijn om samen kunst te kunnen maken. Al onze harten moeten open zijn en kalibreren. Het vraagt veel, maar is zeker mogelijk.

Hoeveel foto’s krijg ik?
Na afloop van de Shifting shoot ontvangt je 5 digitale foto’s met een hoge resolutie. Deze zijn bewerkt en geoptimaliseerd en ik ontwikkel een van deze foto’s tot artwork voor je. Er zijn mogelijkheden voor minialbum en ook grote prints.

Krijg ik de foto’s digitaal of als afdruk?

Je krijgt een foto’s allemaal digitaal. Het afdrukken is dus niet bij de prijs inbegrepen.
Uiteraard kan ik je adviseren over manieren om de kunstfoto af te laten drukken. Welk materiaal is passend en wat kun je allemaal doen qua omlijsting. In mijn netwerk heb ik goede bedrijven zitten die het afdrukwerk voor je kunnen realiseren.

Kan ik meer foto’s bestellen dan afgesproken?
Dat kan zeker.
Dat is altijd in overleg.

Stel dat ik de foto’s helemaal niet mooi vind, wat dan?
Het doel van de Shifting Shoot is niet per se dat de foto ‘mooi’ wordt. Kunst zet mensen in beweging, laat je iets voelen en is niet altijd comfortabel. Als je een mooi en prettig beeld voor ogen hebt, dan kun je beter een portretfoto laten maken. Daar kan ik je zeker ook bij helpen!
Kijk maar even hier. Als een Shifting Shoot wordt afgekeurd – dit is gelukkig nog nooit voorgekomen, maar het kán natuurlijk – zal dit zijn omdat je jezelf of je gevoel niet herkent op de foto. Dat spijt me dan heel erg. Als je dit aangeeft bij de eerst preview die je per mail ontvangt, stort ik het bedrag dat je betaald hebt volledig terug op jouw rekening. Ik ga voor 100% tevredenheid. Zowel jij als ik moeten helemaal gelukkig zijn met het resultaat.

Wat gebeurt er met mijn transformatiefoto’s? Ik wil mezelf niet ergens op social media terugvinden!
Ik ervaar het altijd als een bijzonder geschenk dat mensen hun Schifting moment met mij willen delen. Hun kwetsbaarheid is iets wat uitermate kostbaar is. Daarom ga ik daar uitermate zorgvuldig mee om.
Jouw privacy en alle beelden die de Schifting Shoot opleveren zijn honderd procent gewaarborgd. Ik werk uiteraard volgens de Nederlandse privacywet, maar handel ook integer vanuit mijn eigen visie.
Natuurlijk mag je wel zelf je foto’s en ervaringen delen, als je dat wilt. Graag zelfs, want hoe meer bekendheid de Shifting Shoot krijgen, hoe meer mensen ik kan helpen.

Indien je deel neemt met mijn Foto instalatie, worden je foto’s wel gebruikt voor mijn foto expositie & sociale media kanalen. 

Heb je nog vragen, schroom niet te bellen!

Liefs, Mona